„În condițiile în care Grupul Trans-Oil a respectat promisiunea de a nu crește prețul la uleiul rafinat pentru piața internă pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 1 martie 2022, și în pofida faptului că Grupul continuă să înregistreze pierderi din vânzarea uleiului pe piața internă (fapt semnalat și Consiliului Concurenței), acționarii Grupului Trans-Oil au luat decizia de a menține prețul actual al producătorului de 29,1 lei (TVA inclus) pentru o sticlă de ulei „FLORIS” pe piața internă a Republicii Moldova, valabil de la data instituirii situației excepționale de către Parlamentul Republicii Moldova până în prezent”, se arată într-un comunicat de presă al „Trans-Oil”.
Potrivit reprezentanților companiei, această decizie vine ca o reacție la magnitudinea impactului creșterii prețurilor la produsele social importante și accentuează orientarea socială a afacerii Grupului în Republica Moldova. Agentul economic precizează că prețul va fi în continuare plafonat de către Grupul Trans-Oil pe durata stării de urgență, instituită și prelungită de Parlamentul Republicii Moldova.
„Ne adresăm lanțurilor de retail și altor distribuitori să fie solidari față de eforturile Grupului Trans-Oil și cele ale Guvernului Republicii Moldova și să aplice o marjă de profit minimă pe produsul social „FLORIS” de importanță economică majoră pentru societate”, se menționează în comunicat.
„Trans-Oil” a amintit că a salutat anterior decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind introducerea uleiului dezodorizat pe lista produselor social importante și plafonarea adaosului comercial: „Considerăm că, această decizie va duce la scăderea prețului uleiului la raft și va preveni practicile abuzive în rețelele de distribuire a uleiului «FLORIS»”.
Totodată, compania solicită CSE abrogarea imediată a dispozitiei nr. 21 din 18 mai 2022, ce prevede, printre altele, excluderea de la deducere a sumelor TVA, aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea-soarelui.
„Dreptul la deducere și, respectiv, de rambursare a TVA pentru operațiunile de export reprezintă un principiu fundamental de funcționare a TVA, ce se regăsește în Directiva 2006/112/CE a Consiliului Europei din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (fiindu-i dedicat un titlu separat), pe care Republica Moldova s-a angajat să o implementeze prin Acordul de Asociere. Privarea de acest drept impune la achitarea dublă a TVA – atât în țara exportatoare, cât și în țara în care sunt importate mărfurile respective. Catalogăm această decizie fără precedent drept o încălcare flagrantă a unui drept economic fundamental, țintită exclusiv asupra unui producător autohton cu acționari din Statele Unite ale Americii, printre care și Oaktree Capital Management LP – unul dintre cei mai mari administratori de active la nivel mondial”, susține agentul economic.
Potrivit acestuia, decizia de nerambursare a TVA reprezintă o practică vicioasă de naționalizare a profiturilor unei afaceri private, ce ar putea fi interpretată ca o amenințare directă și nejustificată asupra conduitei de afaceri într-o economie de piață liberalizată.
„Am adus la cunoștință partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova impactul negativ al acestei decizii asupra operațiunilor Grupului, dar și asupra climatului investițional și percepției din exterior a eforturilor Guvernului pentru reforme structurale. Chemăm autoritățile la dialog deschis pentru a găsi un compromis în situația creată și pentru a consolida eforturile tuturor părților cu scopul de a stăpâni valul creșterii prețurilor”, se mai menționează în comunicat.