Home » Noutăţi. Новости » A fost emis cod galben de caniculă și pericol excepțional de incendiu
A fost emis cod galben de caniculă și pericol excepțional de incendiu

A fost emis cod galben de caniculă și pericol excepțional de incendiu

Distribuie articolul:

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis trei coduri galbene pe teritoriul Republicii Moldova. Din cauza lipsei de precipitații și a temperaturilor ridicate, pînă la 4 septembrie se prevede pericol excepțional de incendiu. Totodată, pînă la 1 septembrie rămîne în vigoare codul galben de caniculă, iar codul galben de secetă hidrologică a fost prelungit pînă la 6 septembrie.

Până la 1 septembrie meteorologii anunță cod galben de caniculă, dat fiind faptul că în perioada 29-31 august, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C.

De asemenea, începînd cu 29 august până la 4 septembrie, pe o mare parte a teritoriului se prevede pericol excepțional de incendiu cu caracter natural și amenințare de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole. Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează asupra posibilității aprinderii culturilor agricole, depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti. Astfel se recomandă:

  • evitarea utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci cînd sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu;
  • restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

În legătură cu lipsa precipitațiilor și avertizării Centrului Meteorologic privind temperaturi înalte ale aerului, în rîurile și lacurile de acumulare din țară, în intervalul 28 august – 6 septembrie, Centrul Hidrologic avertizează despre menținerea fenomenului de secetă hidrologică. Astfel, agenții economici și populația este atenționată să consume rațional resursele de apă.

Distribuie articolul: