Home » Noutăţi. Новости » Campania de recoltare a cerealelor de prima grupă se va încheia în următoarele zile
Campania de recoltare a cerealelor de prima grupă se va încheia în următoarele zile

Campania de recoltare a cerealelor de prima grupă se va încheia în următoarele zile

Distribuie articolul:

Ploile din ultima perioadă au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor de prima grupă . A fost recoltată peste 95% din suprafaţa totală de grâu, care constituie circa 337 mii ha şi 98 la sută din suprafața de 46,7 mii ha de orz de toamnă.

Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a precizat că şi recoltarea orzului de primăvară se apropie de sfârşit, la ora actuală fiind strânse 98% din totalul de 12,2 mii ha cultivate.

Potrivit lui Grama, până în prezent, volumul producției globale constituie la grâu în jur de 1,1 milioane de tone, iar la orz – 181 mii de tone.

„În ceea ce ţine de recolta medie pe ţară, cea mai bună situaţie rămâne a fi în regiunea de nord, unde la grâu avem o medie de 4 tone/ha. Recolte mai mici au fost atestate în raioanele din zonele de centru (3,2 tone/ha) şi sud, unde media este de 2,8 tone per hectar. Cam la fel stau lucrurile şi în cazul orzului: la nord – 3,77 tone/ha și centru/sud – 2,57 tone/ha şi sud – 2,8 tone/ha. Astfel, recolta medie pe ţară constituie: la grâu în jur de 3,2 tone/ha, aproape echivalent cu media ultimilor cinci ani; la orz – 3,6 tone/ha, cu 0,23 tone/ha mai mult faţă de media ultimilor 5 ani”, a estimat specialistul cu referire la datele oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație.

“Rapița de toamnă a fost recoltată pe 35,5 mii de hectare. Recolta medie pe ţară constituie 2,08 tone/ha, cu 0,08 tone/ha mai mult faţă de recolta medie pe hectar din ultimii cinci ani”, a declarat Marin Grama.

Conform reprezentantului MADRM, în următoarele zile recoltarea cerealelor de prima grupă va fi finalizată pe întreg teritoriul ţării, iar datele preliminare prezentate indică o roadă relativ bună, în pofida condiţiilor meteorologice neprielnice din actualul sezon agricol.

Distribuie articolul: