Home » Noutăţi. Новости » Recoltarea culturilor de grupa II este aproape de final
Recoltarea culturilor de grupa II este aproape de final

Recoltarea culturilor de grupa II este aproape de final

Distribuie articolul:

Recoltarea culturilor de grupa doi este aproape de finalizare, iar datele preliminare indică o productivitate medie la hectar mai mare faţă de anul trecut, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

Potrivit datelor oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație, în ţară au fost recoltate în jur de 95% din suprafața totală de 344 mii de hectare, cultivate cu floarea-soarelui. Productivitatea medie constituie 2,26 tone/ha: în raioanele din nord – 2,6 tone/ha, în raioanele din regiunile centru și sud – 2,1 tone/ha.

Au fost recoltate şi peste 80% din suprafețele totale plantate cu porumb. Productivitatea medie pe ţară constituie 5,1 tone/ha. Cea mai bună situaţie este înregistrată în raioanele din nord – 5,6 tone/ha, după care urmează zona de sud, cu 5,4 tone/ha, iar în raioanele din centru se recoltează în medie cîte 4,7 tone/ha.

“Conform prognozelor, în anul curent recolta medie pe hectar va fi mai mare comparativ cu anul trecut, cînd a constituit 3,7 tone/ha”, a explicat Marin Grama, consultant superior la Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM.

Aproape de final este şi recoltarea soiei, care a fost strânsă aproape în întregime (96%), cu o productivitate medie de 2,3 tone/ha.

„Sfecla de zahăr a fost recoltată în proporţie de peste 50% din suprafața totală, dar lucrările decurg regulamentar. La ora actuală putem afirma că prognozele ce ţin de sfecla de zahăr sunt încurajatoare, atunci când atestăm o productivitate medie pe ţară ce constituie 40 tone/ha”, a specificat Marin Grama.

Distribuie articolul: