Home » Noutăţi. Новости » Crește tensiunea socială în Bulgaria. Premierul i-a numit „teroriști” pe fermierii care încep protestele
Crește tensiunea socială în Bulgaria. Premierul i-a numit „teroriști” pe fermierii care încep protestele

Crește tensiunea socială în Bulgaria. Premierul i-a numit „teroriști” pe fermierii care încep protestele

Distribuie articolul:

Tensiune socială în Bulgaria, acolo unde de astăzi sunt anunțate proteste masive ale fermierilor. Nu doar producătorii de cereale ies cu tractoarele în stradă, ci și producătorii din zootehnie și din sectorul legume-fructe. Pentru că nu au ajuns la un numitor comun, premierul bulgar, Nikolai Denkov, numit în funcție din iunie, i-a numit pe protestatari ”teroriști”.

”Au început să se comporte ca terorişti. Folosesc argumente false, fac cereri imediat… Eu nu negociez cu teroriştii”, a spus premierul Bulgariei cu referire la fermierii care încep de astăzi protestele la nivel național.

Șeful Guvernului de la Sofia spune că a încercat să aibă o întâlnire cu producătorii agricoli sâmbătă, 16 septembrie, dar a fost refuzat. Conform Agri.bg, motivul pentru care fermierii au refuzat discuțiile a fost acela că invitația a venit prea din scurt și l-au invitat la rândul lor pe premier să discute direct cu ei în cadrul protestului de marți, 19 septembrie, ce va avea loc la Sofia.

Astăzi,18 septembrie, este anunțată prima zi de acțiuni de stradă. Nu ies cu tractoarele doar producătorii din sectorul vegetal, ci și crescătorii de animale și sectorul legume-fructe. Fermierii bulgari s-au unit și spun că deschiderea granițelor pentru importurile din Ucraina îi va falimenta pe toți, inclusiv consumatorul final urmând să fie afectat.

Agricultorii din Bulgaria a prezentat public și o listă cu revendicări, cea mai importantă fiind cea de prelungire a restricțiilor pentru importurile de cereale (grâu și porumb) și oleaginoase (rapiță și floarea-soarelui), dar și includerea pe lista importurilor interzise a unor noi produse.

Iată lista revendicărilor făcute de fermierii bulgari:

  1. Prelungirea interdicției privind importul de floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță din Ucraina și introducerea unui drept de veto asupra importului de ulei nerafinat, fructe și legume proaspete și congelate, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, animale vii, miere și produse apicole din Ucraina, precum și creșterea nivelului controalelor asupra originii, calității și siguranței importului de produse agricole în țară.
  2. Plata către fermieri până la 30.09.2023 a sumei integrale a compensației pentru costurile de producție crescute după războiul din Ucraina și scăderea plafonului de ajutor.
  3. Plata imediată a ajutorului de stat pentru compensarea fermierilor cu suprafețe 100% calamitate.
  4. Asigurarea fondurilor necesare pentru re-notificarea ajutoarelor de stat existente și pentru ajutoare de stat noi, inclusiv ajutoare de minimis pentru producătorii de struguri, cartofi, zmeură, legume în spații protejate și tutun, precum și pentru crescătorii de animale și crescătorii de albine.
  5. Simplificarea condițiilor pentru intervențiile din Planul Strategic PAC în vederea dovedirii producției realizate în cadrul intervențiilor pentru sprijinul legat de producție.

„Suntem uniți pentru că nu avem o problemă doar cu cereale, tot sectorul agricol are o problemă. Ieșim cu o declarație generală în care am descris cerințele pentru protecția agriculturii”, se arată în anunțul făcut de producătorii agricoli din Bulgaria.

„Suntem hotărâți să apărăm până la capăt interesele producătorilor și nu ne vom da înapoi până când autoritățile ne vor respecta cerințele. Vom apăra categoric roadele muncii noastre. Ne dorim ca producția bulgară să se dezvolte și copiii noștri să mănânce produse bulgărești”, transmit organizațiile care au semnat acordul pentru organizarea protestelor.

Distribuie articolul: