Home » Eveniment. События » Tot mai mulți agricultorii moldoveni implementează standardele internaționale de calitate
Tot mai mulți agricultorii moldoveni implementează standardele internaționale de calitate

Tot mai mulți agricultorii moldoveni implementează standardele internaționale de calitate

Distribuie articolul:

Trei producători de fructe din Moldova, în premieră, s-au aliniat la standardele SMETA recunoscute la nivel global, care confirmă îmbunătățirea practicilor etice de-a lungul lanțului de aprovizionare, începând cu condițiile de muncă în cadrul companiilor. Respectarea acestor cerințe oferă un avantaj competitiv pe piețele de export și facilitează accesul produselor agricole în rețelele comerciale europene, dar și contribuie la crearea locurilor decente de muncă în spațiul rural.

Performanțele producătorilor care au implementat standardele SMETA, precum și standardele GLOBAL G.A.P. și GRASP au fost anunțate în prezența antreprenorilor agricoli, reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai companiilor de certificare și reprezentanților USAID Moldova, care a susținut agricultorii în ralierea afacerilor agricole la standardele internaționale.

În ultimul timp, consumatorii sunt tot mai preocupați de cerințele etice și sociale respectate de furnizorii de produse, iar rețelele comerciale din UE condiționează încheierea contractelor de livrare a fructelor, strugurilor sau legumelor cu respectarea cerințelor SMETA.

Totodată, astăzi un grup de nouă producători de mere, prune, caise și struguri de masă au primit certificatele GLOBAL G.A.P. și GRASP, care confirmă calitatea și siguranța fructelor produse. Până în prezent, în Republica Moldova, circa 100 de agricultori au implementat standardele GLOBAL G.A.P. și peste 40 – standardele GRASP: Certificarea GLOBAL G.A.P. sporește competitivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională, fiind solicitată de importatorii din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu.

Potrivit lui Igor SPIVACENCO, manager de programe în cadrul USAID Moldova, scopul programelor USAID este de a susține eforturile antreprenorilor agricoli de diversificare a piețelor de desfacere și accelerarea fluxului de comerț cu țările UE. „În ultimii ani vedem accelerarea implementării standardelor comerciale, care au generat investiții în sector și au sporit exportul pe piețele internaționale. USAID va continua prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală În Moldova să susțină sectorul agricol ca să-și revină după criza regională”, a menționat Igor SPIVACENCO.

Distribuie articolul: