Mai mult de jumătate din potențialul culturii de rapiță depinde de lucrările efectuate toamna. De aceea, toate lucrările din aceasta perioadă trebuie urmărite cu strictețe. În special două dintre acestea, care au o importanță majoră în dezvoltarea optimă a culturii: combaterea bolilor și creșterea rezistenței la iernare.
În anul curent, este foarte importantă pregătirea plantelor pentru a trece peste perioada de iarnă. Datorită precipitațiilor abundente și condițiilor prielnice din toamna aceasta, alungirea tulpinii poate duce la o creștere a sensibilității la îngheț, cu importante pierderi de plante pe timpul iernii. De aceea, este absolut necesară aplicarea regulatorului de creștere cu acțiune fungidă – Caramba® Turbo, tocmai pentru a preveni alungirea tulpinii plantei, pentru a fortifica sistemul radicular al rapiței și a îmbunătăți semnificativ rezistența la iernare a rapiței.
De asemenea și combaterea bolilor rapiței devine o lucrare tehnologică din ce în ce mai importanta. Creșterea accelerată a suprafețelor cultivate cu rapiță duce și la mărirea rezervei biologice, respectiv la creșterea intensității atacurilor și a presiunii de infecție a bolilor culturii de rapiță.
Caracteristicile Caramba® Turbo – cel mai folosit regulator de creștere cu acțiune fungicidă pentru rapiță
Fermierii care vor să aibă o iarnă liniștită trebuie să utilizeze Caramba® Turbo. Acesta este soluția ideală pentru aplicarea în toamnă, datorită celor două substanțe active complementare: una cu efect specific pronunțat de regulator de creștere (mepiquat clorură), iar cea de-a doua cu efect fungicid (metconazol).
Aplicând Caramba® Turbo în toamnă, îndeplinim un scop dublu: vom preveni atacul de boli pe de o parte și vom îmbunătăți rezistența la iernare, prin reducerea alungirii tulpinii și dezvoltarea rădăcinii rapiței, de cealaltă parte.
Caramba® Turbo stimulează creşterea rădăcinii. Rădăcina principală şi rădăcinile laterale se formează în cele mai bune condiţii şi acumulează substanţe de rezervă. Acest lucru este foarte important în primăvară, când solul este încălzit suficient pentru a activa nutrienţii şi a-i face disponibili pentru plantă. Între timp, planta poate folosi nutrienţii stocaţi. Rezultatul este un start mult mai puternic şi rapid în primăvară, comparativ cu suprafeţele netratate sau tratate cu produse similare. Mai mult, planta se va fixa mai bine în pământ. În acest mod, rapiţa va fi protejată de distrugerile cauzate de temperaturile scăzute de peste iarnă.
Diferența dintre planta de rapiță netratată și cea tratată în toamnă cu Caramba® Turbo se poate vedea clar în imaginile de mai jos. Plantele tratate au o talie mai mică, rădăcini mult mai bine dezvoltate, iar vârful de creștere se află mai aproape de sol.
Imaginile au fost realizate în anul 2021 la AgroCentru BASF, com. Tohatin. Tratamentul cu Caramba® Turbo a fost realizat în faza de 4 frunze cu doza de 1,4 l/ha.
Varianta optimă de aplicare a Caramba® Turbo este faza de dezvoltare 4-6 frunze.
Important de reţinut: cu cât perioada de vegetație a rapiței în toamnă e mai mare, cu atât și norma de consum a produsului va fi mai mare.
De exemplu:
– dacă semănatul rapiţei s-a efectuat până la 1 septembrie, atunci norma de consum a produsului Caramba® Turbo va fi 1,4 l/ha;
– dacă semănatul s-a efectuat în perioada 1- 20 septembrie, atunci norma de consum va fi în diapazonul de 1,0 – 1,4 l/ha.
Aplicând Caramba® Turbo în perioada de toamnă, vom combate și așa boli ca:
Putregaiul negru sau fomoza – Фомоз (Leptosphaeria maculans / Phoma lingam),
Alternarioza – Альтернариоз (Alternaria brassicae),
Boala petelor albe – Цилиндроспориоз (Cylindrosporium concentrium).
Putregaiul alb sau Sclerotinia – Склеротиниоз (Sclerotinia sclerotiorum)
Făinarea – Мучнистая роса (Erysiphe cruciferarum)
Pentru a cumpăra Caramba® Turbo sau a afla informaţii suplimentare despre acest produs, contactați:
Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:
GSM: 0 691 37 703