Home » Analitica. Аналитика » Estimări optimiste privind producția de cereale în 2021 în Europa
Estimări optimiste privind producția de cereale în 2021 în Europa

Estimări optimiste privind producția de cereale în 2021 în Europa

Distribuie articolul:

În prima sa prognoză pentru 2021, COCERAL – asociația traderilor europeni de produse agro-alimentare, estimează producţia totală de cereale din statele UE-27 + Marea Britanie la 307,4 milioane tone, în creştere faţă de cele 295,7 milioane tone recoltate anul trecut.

COCERAL se așteaptă ca producția de grâu (cu excepția grâului durum) să ajungă la 143,0 milioane tone, de la 127,9 milioane tone cât s-a realizat anul trecut, în special datorită creşterii suprafeţelor şi a randamentelor estimate mai mari în Franța, Germania, Marea Britanie și statele balcanice, acolo unde condiţiile meteorologice au afectat negativ culturile din 2020.

Producția de orz estimată a se realiza anul acesta în statele UE-27 +Marea Britanie este de 61,5 milioane tone, în scădere față de 63,1 milioane tone cât s-au obţinut anul trecut. Chiar dacă în Germania și Franța se așteaptă o creştere a recoltei faţă de anul trecut, aceasta nu va compensa scăderea producției din Spania, acolo unde condiţiile meteo au fost deosebit de favorabile anul trecut şi din Marea Britanie, unde suprafaţa semănată cu orz de primăvară ar trebui să scadă substanțial deoarece a crescut suprafaţa ocupată cu cereale de iarnă în toamna anului trecut (faţă de situaţia din 2019).

În ceea ce priveşte recolta de porumb din UE-27 + Marea Britanie, COCERAL estimează o creştere uşoară, până la 63,1 milioane tone, faţă de 62,8 milioane tone înregistrate anul trecut. Creşteri relativ importante ale viitoarei producţii de porumb se aşteaptă în țările balcanice și mici scăderi în alte câteva state membre ale UE.

Producţia de rapiţă estimată a se obţine anul acesta în statele UE-27 + Marea Britanie va fi de 17,8 milioane tone, în creştere faţă de 16,9 milioane tone cât s-au obţinut anul trecut. Creşteri ale recoltei se aşteaptă în special în Germania, Franța, Marea Britanie, România, Bulgaria și Ungaria.

Distribuie articolul: