Home » Interviu. Интервью » În agricultură, dacă respecți tehnologia și faci toate lucrările la timp – vor fi și rezultate!
În agricultură, dacă respecți tehnologia și faci toate lucrările la timp – vor fi și rezultate!

În agricultură, dacă respecți tehnologia și faci toate lucrările la timp – vor fi și rezultate!

Distribuie articolul:

Interviu cu Ion Mațcan, director „Gradivegro” SRL, r-nul Râșcani

Ne-ar fi interesant să aflăm cum ați început afacerea în agricultură.

„Gradivegro” SRL a fost fondată pe 22 iulie 2003.

Începutul a fost foarte greu. Piese pentru tehnica agricolă nu erau, chiar și motorina uneori o găseam cu greu. Îmi aduc și acum aminte cum primeam banii pentru tutun și cu acei bani ne duceam la baza de la Drochia și cumpăram motorină.

Tehnică practic nu aveam. Chiar și recoltatul roadei îl făceam prin contracte de prestare servicii. Cu tehnica proprie doar aram și semănam.

Încă prășeam toate culturile. Protecția plantelor consta doar în două-trei prelucrări ale sfeclei cu fungicid și insecticid. La grâu nu foloseam erbicide. Efectuam un tratament cu fungicide și atât. Similară era situația și în cazul altor culturi. Nivelul tehnologiilor utilizate era foarte jos. Nici nu cred că aceasta poate fi numită tehnologie agricolă.

Pe parcursul anilor, am evoluat. Am început să cumpărăm tehnică. Am accesat credite bancare și am investit. Or, altfel e imposibil să te dezvolți.

În 2005 am cumpărat o combină nouă. În 2011 am procurat altă combină, mai performantă. Acum recoltăm singuri toate culturile și mai prestăm și servicii de recoltare.

matcan-2

Anul trecut am cumpărat și un tractor nou de 210 cp cu toate agregatele necesare pentru toate lucrările.

Semănătorile pe care le-am procurat și cu care lucrăm – „Great Plains” și „Kverneland” – sunt performante. Acum doi ani, am cumpărat și o stropitoare computerizată. Același lucru îl pot spune și despre restul tehnicii agricole.

Acum suntem la ultima etapă de reînnoire a tehnicii agricole.

Înțelegem foarte bine că nu poți face agricultură de succes fără tehnică bună și fără utilizarea celor mai moderne tehnologii agricole.

În prezent, prelucrăm în jur de 530 de ha.

Care sunt culturile pe care vă axați?

Cultivăm cinci culturi: grâu, rapiță, floarea-soarelui, soia și porumb. Până în 2007, am cultivat și sfeclă de zahăr, dar ulterior am renunțat la ea.

Ce recolte obțineți? Cum apreciați rezultatele?

În ultimii ani am obținut recolte foarte bune. Spre exemplu, în 2014, de pe un câmp, am obținut 15 t/ha de porumb boabe.

La grâu, pe parcelele semincere, obținem în ultimii ani câte 7 t/ha. Pe celelalte câmpuri cu cereale obținem în jur de 6 t/ha, în funcție de an.

La floarea-soarelui, recolta maximă pe care am obținut-o a fost de 4,5 t/ha. Chiar și în ultimii ani, în pofida secetei, avem un rezultat de 2,5 – 2,7 t/ha.

Și la rapiță rezultatele sunt bune. Spre exemplu, în 2017 am obținut o roadă de 3,5 t/ha, ceea ce reprezintă un rezultat mulțumitor.

Pot afirma că dacă respecți tehnologia și faci toate lucrările la timp –vor fi și rezultate.

Evident că dacă dorești să ai rezultate bune, trebuie să faci și investiții majore.

Un factor important pentru obținerea rezultatelor bune în agricultură este protecția plantelor. Cu ce companii colaborați?

Deja de peste 10 ani, lucrăm cu produsele companiei BASF. Am utilizat unele din ele chiar în primul an de apariție a lor pe piață, fiind siguri de calitatea produselor oferite de concernul german.

În general, folosim toată gama de produse BASF. Sunt niște produse extraordinare. Esențial e să le folosești corect și la timpul potrivit și atunci și rezultatele vor fi pe măsură.

Îmi plac mult fungicidele de la BASF, indiferent că vorbim de „Abacus” la grâu, „Pictor” la floarea-soarelui sau „Retengo” la porumb. Noi lăsăm întotdeauna parcele mici de control netratate, astfel, putem aprecia eficiența fungicidelor.

Un alt factor important pentru a avea succes este calitatea semințelor…

La capitolul semințe conlucrăm cu compania „Sanctum AG” SRL, care este distribuitor al semințelor Euralis. Vorbesc de semințe de porumb, floarea-soarelui și rapiță. Rezultatele sunt bune, mai ales că avem bază de comparație, deoarece în fiecare an folosim semințe de la cel puțin doi producători. Facem acest lucru, deoarece în fiecare an condițiile climaterice se schimbă. Astfel, la fiecare cultură folosim 2 sau 3 hibrizi, de la diferiți producători și din grupe de maturitate diferite, pentru a diminua riscurile.

matcan-3

Pentru că într-un an un hibrid poate da recolta maximă, iar în alt an – o recoltă sub medie. Există diferite situații. De aceea în fiecare an, diversificăm gama de hibrizi cultivați.

Care sunt problemele cu care se confruntă agricultorii?

Cea mai mare problemă a noastră este incertitudinea prețurilor la produsele agricole. Da, noi semănăm culturile agricole, le îngrijim, ca să obținem recoltă maximă, dar niciodată nu știm care va fi prețul de realizare a ei. Astfel, în timpul anului agricol, se fac investiții destul de mari, dar niciodată nu știm care va fi rezultatul economic al activității noastre.

În plus, avem o situație un pic cam ciudată: în fiecare an, câte puțin, cresc prețurile la toate input-urile agricole, indiferent că vorbim de carburanți, îngrășăminte sau pesticide. Iar la cereale, din contra – prețul de achiziție scade.

Și aș mai menționa o situație stranie: prețul tehnicii agricole în Republica Moldova este mult mai înalt decât în Ucraina sau România, iar deservirea tehnicii lasă mult de dorit.

Și faptul că traderii ne impun prețuri mai mici ca în țările vecine este foarte deranjant.

Cum apreciați politicile statului în agricultură?

Ar fi bine ca statul să se întoarcă, în sfârșit, cu fața spre agricultori. Vorbesc atât despre nivelul de subvenționare, care este mult mai mic ca în țările UE, cât și despre aplicabilitatea legislației fiscale. În anii cu condiții climatice mai dificile, în loc să fie oferite vacanțe fiscale agriculturilor, pentru a putea supraviețui, nouă ni se cere să achităm impozitele în avans, ceea ce este un non-sens total.

Aș avea un apel către agricultori: trebuie să fim uniți și să ne cerem drepturile… Parcă avem și asociații ale agricultorilor. Când ne întâlnim la seminare vorbim că trebuie să ne cooperăm, ca să putem obține prețuri mai avantajoase și la cumpărarea input-urilor și la realizarea producției, dar, din păcate, nu ne reușește. Iar noi vom deveni puternici și ascultați doar atunci când vom fi uniți!

Distribuie articolul: