Home » Noutăţi. Новости » În Republica Moldova va fi realizat proiectul „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova faza II”
În Republica Moldova va fi realizat proiectul „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova faza II”

În Republica Moldova va fi realizat proiectul „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova faza II”

Distribuie articolul:

Republica Moldova și Corporația Financiară Internațională (IFC) vor încheia un Acord de Cooperare în vederea realizării proiectului: „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova faza II”. O decizie privind inițierea negocierilor asupra Acordului de Cooperare a fost aprobată în cadrul ședinței de Guvern.

În cadrul ședinței on-line a executivului, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a vorbit despre bugetul și scopul proiectul, inclusiv a precizat care este contribuția Guvernului țării noastre în proiect.

„Proiectul are drept scop sporirea competitivității pe piață a sectorului privat și exporturilor agricole prin deschiderea pieței UE pentru produse de origine animală (carne de pasăre, ouă, lapte și produse lactate) și consolidarea capacităților de export a sectorului horticol. Bugetul proiectului este estimat la 3,8 milioane de dolari. Din valoarea totală 2,8 milioane de dolari constituie asistență tehnică nerambursabilă a Corporației Financiare Internaționale, iar 1 milion de dolari este contribuția Guvernului Republicii Moldova și constituie plățile Guvernului către părți terțe pentru bunurile și serviciile necesare pentru implementarea Proiectului, cheltuieli deja bugetate în bugetul de stat, prevăzute pentru finanțarea instituțiilor și activităților susținute de proiect”, a precizat Ion Perju.

Potrivit ministrului, în cadrul proiectului va fi elaborat un raport cu referire la infrastructura națională de laborator în vederea obținerii accesului la piețele UE pentru ouă și carnea de pasăre și produsele lactate din țara noastră; va fi realizat un studiu de fezabilitate pentru construcția unei unități de procesare a subproduselor de origine animală în vederea creării unui sistem sigur de gestiune a maladiilor și deșeurilor în sectorul de producție animalieră, precum și vor fi oferite recomandări privind ajustarea și modernizarea cadrului juridic național cu scopul de a transpune regulamentele UE moderne în legislația relevantă a Republicii Moldova, în special în privința siguranței alimentelor aferente cărnii de pasăre și produselor lactate. De asemenea, în cadrul proiectului va fi elaborat Conceptul tehnic al Sistemului informaţional automatizat de transmitere, recepţionare şi evidenţă a alertelor pentru alimente și furaje.

Totodată, experții vor oferi recomandări pentru Planul de acțiuni în sectorul de produse lactate și Programul de monitorizare a laptelui crud ce urmează a fi implementate de autorități în vederea obținerii accesului la piețele UE și un Program de mentorat și consolidare a capacităților pentru sectorul horticol în vederea sporirii exporturilor de fructe proaspete și miere din Moldova în UE.

Distribuie articolul: