Home » Analitica. Аналитика » Indicele FAO pentru prețurile alimentelor crește a doua lună consecutiv: creșterea a fost determinată de prețurile la grâu și la porumb
Indicele FAO pentru prețurile alimentelor crește a doua lună consecutiv: creșterea a fost determinată de prețurile la grâu și la porumb

Indicele FAO pentru prețurile alimentelor crește a doua lună consecutiv: creșterea a fost determinată de prețurile la grâu și la porumb

Distribuie articolul:

Indicele FAO pentru prețurile la alimente a crescut în luna martie, determinat de creșterea robustă a prețurilor la cereale și la produsele lactate.

În luna martie, indicele a înregistrat o medie de 172,8 puncte, cu 1,1% mai mult decât în februarie și cu 0,7% peste valoarea sa de anul trecut.

Scăderea estimărilor prețului la zahăr și mai ales la uleiurile vegetale a fost mai mult decât compensată de creșterile la porumb, grâu și mai ales la produsele lactate.

Producția de cereale la nivel mondial a atins un nivel record în 2017, în creștere cu 33 milioane de tone față de 2016, la aproape 2646 milioane de tone, potrivit ultimelor estimări ale Raportului FAO privind cererea și oferta de cereale.

Cu toate acestea, FAO anticipează că producția de porumb și de grâu din acest an va scădea în baza previziunilor anterioare.

Pâine și unt

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a continuat pe cale ascendentă, în medie cu 2,7% mai mare decât în februarie și cu 12,1% peste valoarea din martie 2017. Prețurile la grâu au crescut în special datorită îngrijorărilor legate de vreme, inclusiv seceta prelungită în Statele Unite ale Americii și condițiile umede și reci în unele părți ale Europei.

Prețurile la porumb au devenit chiar mai ferme, determinate de combinația între cererea mondială robustă și perspectivele înrăutățite de recoltă în Argentina.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a fost cu 3,3% mai mare în martie, pe măsură ce cererea globală puternică a împins în sus prețurile la unt, brânză și lapte praf integral.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 3,4%, ajungând la 27,5% sub valoarea sa din martie 2017, datorită disponibilităților mari de export.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut modest datorită scăderilor de preț la uleiurile din soia, rapiță și uleiul de floarea-soarelui, în timp ce prețurile la uleiul de palmier au crescut, susținute de așteptările ca Uniunea Europeană să reia importurile de biodiesel pe bază de ulei de palmier din Indonezia.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a rămas în mare parte neschimbat din februarie, deoarece prețurile la carnea de bovine au scăzut, iar cele pentru carnea de ovine și porc au crescut pe fondul cererii puternice de import, în special din partea Chinei.

Perspective restrânse pentru producția de cereale

Perspectivele producției globale de cereale în 2018 sunt mai restrânse.

Producția de grâu la nivel mondial este de așteptat să scadă la 750 de milioane de tone, cu aproximativ unu la sută față de nivelul record al anului precedent. Prognozele sugerează că producția din S.U.A. și-ar putea reveni de la declinul din anul 2017, în timp ce producția în China, India și Federația Rusă ar putea să scadă după un an record.

Producția de cereale furajere este, de asemenea, de așteptat să scadă după recordul din 2017, pe fondul vremii nefavorabile din Argentina, a trecerii de la cultivarea de porumb la cultivarea de soia în Brazilia și a scăderii plantațiilor din Africa de Sud sub influența prețurilor.

Cea mai recentă prognoză a FAO pentru rezervele mondiale de cereale la încheierea anotimpurilor în 2018 se ridică la aproape 748 de milioane de tone, cu aproape 4 la sută mai mult decât în anul precedent, atingând un nivel record, determinat de creșterea stocurilor de grâu. Creșterea rezervelor ar trebui să atenueze consecințele declinului proiectat în producția globală din acest an.

Distribuie articolul: