Home » Analitica. Аналитика » Producția de grâu la nivel mondial va scădea în 2018
Producția de grâu la nivel mondial va scădea în 2018

Producția de grâu la nivel mondial va scădea în 2018

Distribuie articolul:

Indicele FAO pentru prețurile la alimente crește în februarie cu 1,1 la sută: prețurile la lapte și cereale au determinat creșterea prețurilor la alimente.

Creșterea prețurilor mondiale la cereale și produsele lactate a compensat în aflux prețurile mai scăzute la uleiurile vegetale, ceea ce a determinat creșterea prețurilor produselor alimentare la nivel mondial în februarie.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente a înregistrat o medie de 170,8 puncte în februarie, în creștere cu 1,1% față de luna precedentă și cu doar 2,7% mai puțin decât în anul precedent.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente este un indice ponderat în comerț care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

Indicele prețurilor pentru cereale, reprezentând grâul, orezul și cerealele de consum curent, inclusiv porumbul, a crescut cu 2,5%, înregistrând o a doua creștere consecutivă, lunar, datorită condițiilor meteo nefavorabile care afectează negativ perspectivele grâului de toamnă din Statele Unite ale Americii și ale porumbului din Argentina.

FAO și-a redus, de asemenea, previziunile pentru recoltele de grâu la nivel mondial în acest an, observând în același timp că nivelurile rezervelor sunt gata să atingă un nivel record.

Indicele prețurilor pentru produsele lactate a crescut cu 6,2% în februarie, pe măsură ce cotația internațională a prețurilor a crescut pentru unt, brânză și praful de lapte integral și degresat. Cererea globală puternică împreună cu producția de lapte mai mică decât cea preconizată în Noua Zeelandă, a dus la această creștere.

Indicele prețurilor pentru carne a rămas în general neschimbat, întrucât prețurile cărnii de pasăre au scăzut pentru a patra lună consecutiv, compensând creșterea cotațiilor prețurilor cărnii de bovine.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,1%, până la cel mai mic nivel în 19 luni, pe fondul perspectivelor unui excedent global de producție în anul curent. Prețurile uleiului de palmier au scăzut cel mai mult, datorită creșterii stocurilor în Malaezia și Indonezia, în timp ce prognoza unor procesări record de soia în S.U.A. au coborât cotațiile la uleiul de soia.

Indicele prețurilor la zahăr a scăzut cu 3,4%, atingând cel mai mic nivel din ultimii doi ani, în timp ce producătorii majori, cum ar fi Thailanda și India, au continuat să se extindă, iar participanții de pe piață se pregătesc pentru o creștere accentuată a producției în Uniunea Europeană datorită randamentului mai ridicat al sfeclei de zahăr și creșterea suprafeței plantațiilor după ce anul trecut au fost eliminate cotele de producție.

Niveluri record pentru rezerve, chiar dacă producția de grâu ar putea scădea

Condițiile globale de aprovizionare pentru principalele cereale rămân stabile, iar prognozele FAO  prezintă o majorare cu 14 milioane de tone  pentru nivelul stocurilor la sfârșitul sezonului.

Rezervele globale de grâu și cereale grosiere sunt pregătite să atingă niveluri record în anul de comercializare curent, de 272,7 milioane de tone și, respectiv, 309,8 milioane de tone, potrivit Raportului FAO privind cererea și oferta de cereale, publicat recent.

Odată cu recoltarea culturilor de cereale de anul trecut, aproape finalizată, FAO și-a majorat estimările globale pentru producția de cereale pentru 2017 până la 2 642 milioane de tone, după ce și-a crescut estimarea pentru producția de cereale grosiere cum ar fi porumbul din Australia și Africa de Est și de Vest. Producția de orez a ajuns la aproximativ 502,2 milioane de tone în 2017, un nivel record.

De asemenea, FAO a emis prima prognoză pentru producția globală de grâu în 2018, acum văzută la 744 milioane de tone. Deși peste medie, aceasta ar reprezenta cea de-a doua diminuare anuală, reflectând randamente anticipate mai mici în Uniunea Europeană și în Federația Rusă.

Condițiile meteo nefavorabile în America de Sud și Africa de Sud, împreună cu o micșorare așteptată a plantațiilor, indică, de asemenea, o scădere probabilă a producției de porumb în emisfera sudică.

Distribuie articolul: