Home » Noutăţi. Новости » Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi
Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

Distribuie articolul:

Ordinea în care trebuie făcute tăieri la pomii fructiferi. Când se pot începe tăierile în uscat la pomi, care sunt primele specii de pomi fructiferi la care se fac tăieri, dar și care sunt ultimii pomi la care se execută tăierile.

Tăierile la pomii fructiferi sunt o lucrare importantă în orice livadă, fie vă vorbim despre o livadă de familie sau despre o exploatație intensivă sau super-intensivă. Cele mai importante tăieri sunt cele de iarnă, numite și tăieri în uscat.

Când se pot începe tăierile la pomi

Perioada în care se pot începe tăierile la pomi este de la începutul anului până când vine primăvara. Tăierile în uscat se efectuează când pomii fructiferi se află în repaus vegetativ, adică în mijlocul iernii. Ele reprezintă o necesitate dacă nu s-au efectuat tăierile în verde, cele din vară.

Aplicarea tăierilor se face în două momente, fie că vorbim de speciile sâmburoase și trebuiau făcute, în verde, imediat după recoltarea fructelor, fie că vorbim de cireș în luna iunie, iulie, și vișin, la fel. După aceea soiurile de prun mai timpurii sau pe măsură ce se maturează, în lunile iulie, august, septembrie. Caisul, în luna iulie, august, deci imediat după recoltat. Și după aceea discutăm de tăierile în uscat.

Tăieri de iarnă-primăvară la pomii fructiferi! Cu ce începem și ce specii trebuie să protejăm

Din luna ianuarie pot începe tăierile în uscat, mai ales dacă vorbim despre livezile mari, dar având în vedere că temperaturile nu trebuie să fie excesiv de scăzute, acestea uneori pot fi amânate pentru februarie sau până în martie.

Când se fac tăierile la pomi. Perioada optimă de tăieri în funcție de specia pomilor

Este foarte important ca în momentul în care facem tăierile să nu avem temperaturi excesiv de scăzute, atât în timpul zilei, când se realizează tăierea, cât și nopțile. Dacă avem temperaturi pozitive în timpul zilei, iar nopțile nu scad temperaturile sub – 5 grade, atunci este o perioadă propice pentru demararea și executarea lucrărilor de tăieri în uscat.

Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

Tăierile la pomii fructiferi trebuie organizate în așa fel încât să fie prioritizate speciile la care este neapărată nevoie ca aceste lucrări să fie executate în sezonul rece. Pentru tăierile în uscat se începe cu speciile de pomi de semințoase: măr, păr și gutui.

După ce am terminat tăierile la semințoase se poate trece la speciile pomicole sâmburoase cu rezistență mai bună la frig: pruni, vișini, cireși.

La final sunt lăsate tăierile în uscat la speciile de sâmburoase: piersic, nectari și cais, care sunt și specii pomicole termofile. La acești pomi, tăierile ar trebui lăsate pentru finalul iernii. Astfel, tăierile de iarnă la sâmburoasele termofile se pot executa către sfârșitul lunii februarie și pe parcursul lunii martie, până la pornirea în vegetație a pomilor.

Distribuie articolul: