Toate semnele din piețele de mărfuri indică faptul că prețul grâului va crește în perioada următoare, rămânând singura materie primă cu un traseu ascendent din acest punct de vedere. Deficitul de producție din țările producătoare își spune cuvântul, însă specialiștii estimează că acest efect se va vedea abia în ultimele două luni ale anului.
Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a explicat în emisiunea ”Agricultura Modernă”, la AGRO TV România, toate detaliile legate de prețul grâului din acest moment.
”Am văzut un nivel de 208-210 euro/tona de grâu pentru marfa livrată în Portul Constanța, cu o diferență de minus 12-14 euro pentru grâul furajer. Ar trebui să vedem o regrupare cu 3-4 euro/tonă, pentru că în condițiile date de raportul USDA, au fost tăieri de producție în câteva state din lumea asta, care se numesc origini.
Canada are o scădere până la nivelul de 29,5 milioane de tone, plecând de la o prognoză inițială de 37 milioane de tone. Statele Unite rămân statice, Argentina scade până la nivelul de 16,5 milioane de tone, față de 19,5 inițial. Australia scade de la 29 milioane de tone prognoză inițială până la 25,6 milioane de tone. La nivelul Uniunii Europene, avem o scădere de 1 milion de tone. Rusia este menținută la 85 milioane de tone, pentru că nu le-au alocat cele 7 milioane de tone din teritoriile ucrainene ocupate.
Aceste cifre ar trebui să se traducă într-o creștere a prețului în perioada următoare, dar nu mai devreme de noiembrie-decembrie. Avem un minus de 6,4 milioane de tone la nivel global, fapt care conduce prețul grâului ca fiind singura materie primă care ar putea să aibă tendințe pozitive pe lunile noiembrie și decembrie”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV România.