La Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a avut loc şedinţa Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate”, în cadrul căreia s-a vorbit despre prognoza recoltei de struguri din anul curent.
Astfel, recolta globală de struguri este estimată la cca 410 mii tone, cu 19 la sută mai mult ca în anul precedent. Recolta de struguri pentru masă va constitui 90 mii tone, de soiuri pentru vin – 280 mii tone şi de soiuri de tip Isabella – cca 30 mii tone. La procesare vor fi direcţionate în jur de 300 mii tone de struguri.
Condiţiile climatice, care s-au înregistrat în anul curent pe parcursul perioadei de vegetaţie a viţei de vie, a fost favorabilă pentru dezvoltarea în plantaţiile viticole a principalelor : mana şi făinarea şi pentru combaterea acestora au fost aplicate, până în prezent, 7-8 tratamente chimice. În plantaţiile cu soiuri pentru vin vor fi efectuate, cel puţin, încă două stropituri.
Cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor cu soiuri europene pentru vin s-au mărit, comparative cu anul precedent şi vor constitui în gospodăriile corporative cca 35-37 mii lei/ha, iar în gospodăriile ţărăneşti şi la alţi producători mai mici de struguri – 28-30 mii lei/ha. Majorarea cheltuielilor se datorează în primul rând numărului mai mare de tratamente chimice (9-10 faţă de 6-7 în anii cu condiţii normale), precum şi creşterii cheltuielilor aferente retribuirii muncii viticultorilor. La o recoltă de struguri de 8 t/ha, costul unui kg de struguri de soiuri europene va constitui cca 4,0 – 4,5 lei, iar de soiuri de tip „Isabella” – 2,0- 2,25 lei.