Home » Noutăţi. Новости » Se aşteaptă preţuri-record la mere în vară
Se aşteaptă preţuri-record la mere în vară

Se aşteaptă preţuri-record la mere în vară

Distribuie articolul:

Sectorul agricol din Europa Centrală şi de Est a fost serios afectat de îngheţurile din aprilie-începutul lunii mai, cînd temperaturile noaptea au coborît sub 0° C.

Îngheţuri s-au semnalat în majoritatea regiunilor agricole din Olanda, Belgia, Franţa, Germania şi Polonia.

Fermierii au încercat să protejeze livezile şi podgoriile, utilizînd diferite metode pentru a salva viitoarea recoltă.

Astfel, cele mai des s-a folosit metoda irigării prin aspersiune, în urma căreia floarea şi frunzele au fost acoperite cu un strat subţire de gheaţă, pentru a le proteja de îngheţ. O altă metodă utilizată pe larg a fost aprinderea rugurilor printre rînduri.

După cum comunică producătorii europeni, aceasta a permis minimizarea pagubelor.

Volumul total al pagubelor în Polonia, dar şi în alte ţări europene încă nu a fost stabilit. Însă deja sunt estimări că recolta de fructe, şi în special cea de mere va fi mai mică ca de obicei.

Traderii europeni de fructe, anunţă ca anul acesta a fost o situaţie neobişnuită: este prima dată în ultimii ani, cînd îngheţurile tîrzii de primăvară afectează practic toţi marii producătorii europeni de mere, situaţie rar întîlnită pînă acum.

Mass-media europeană anunţă că deja au început dificultăţile cu livrările de mere din Polonia, deoarece fermierii polonezi au început să ţină marfa în depozite, anticipînd o creştere a preţului merelor. Unii experţi chiar prognozează un preţ record la mere în vara curentă.

Sursă: agricol.md

Distribuie articolul: