Cererea de semințe de legume a “explodat” în Marea Britanie, în condițiile în care supermarketurile continuă să limiteze vânzările unor produse proaspete, transmite BBC.
Societatea Regală de Horticultură (RHS) a declarat că vânzările de semințe în magazinele sale de vânzare cu amănuntul au crescut cu 20% în februarie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Separat, Mr Fothergill’s Seeds a declarat că vânzările online au crescut cu aproape 50% luna trecută.
Magazinele limitează roșiile, castraveții și ardeii, dar RHS a declarat că mulți furnizori de cartofi au vândut deja toate semințele.
Vremea rea din Spania și Africa de Nord, precum și lanțurile de aprovizionare complexe au fost acuzate de rafturile goale din supermarketurile britanice.
Angrosiștii și importatorii cu care a vorbit BBC au sugerat că Marea Britanie ar putea avea de asemenea de suferit din cauza producției interne mai mici, precum și a unei piețe sensibile la preț.
Fostul ministru al mediului, George Eustice, a afirmat că penuria va dura trei-patru săptămâni, dar unii cultivatori au spus că problemele de aprovizionare ar putea dura până în luna mai.
Mike Burks, directorul general al Gardens Group, cu sediul în Dorset și Somerset, a declarat că, în schimb, clienții au venit la ei: “În ultimele două săptămâni, vânzările de semințe de legume au explodat”, a spus el. “Cartofi, mazăre, fasole. De asemenea, roșii, castraveți și ardei, precum și salată și alte culturi de salată. Brassica, cum ar fi varza, conopida, broccoli și varza kale, s-au descurcat bine și ele. Este vorba de toate culturile”, a spus acesta.
Personalul a fost, de asemenea, solicitat pentru plante de tomate, dar “era mult prea devreme pentru asta”, a spus dl Burks.
Vânzările de compost, tăvițe pentru semințe, propagatori și ghivece au înregistrat, de asemenea, creșteri de două cifre. Având în vedere tendința de a avea grădini mai mici, mulți oameni cultivau pe terase și în jardiniere, a adăugat el.
Directorul de horticultură al RHS, Tim Upson, a declarat că, de la începutul pandemiei, a existat o “mare tendință” de cultivare a hranei proprii. “Este posibil ca acest lucru să crească ca reacție la lipsa fructelor și legumelor la nivel național, precum și ca urmare a faptului că oamenii caută diferite modalități de a economisi bani pentru a ține pasul cu costul vieții”, a spus el.
Pe baza vânzărilor de anul trecut, RHS a prezis că sfecla, frunzele de salată, roșiile, usturoiul și dovleacul vor fi printre cele mai populare legume de cultivat în 2023.