Home » Noutăţi. Новости » Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare se ridică în luna mai
Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare se ridică în luna mai

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare se ridică în luna mai

Distribuie articolul:

Piețele de mărfuri la nivel mondial sunt bine echilibrate, bogate în rezerve de grâu și de porumb, cu o producție de produse oleaginoase în revenire.

Cu toate acestea, creșterea costurilor de transport și a volumelor mai mari de importuri vor determina ridicarea facturii globale a importurilor de alimente la peste 1,3 trilioane USD în acest an, o creștere de 10,6% față de 2016, se arată în raportul biannual al FAO – Perspective în Alimentație prezentat recent.

Facturile de import la produsele alimentare din țările mai puțin dezvoltate, țările cu deficit de alimente la preț redus și țările din Africa Subsahariană sunt pe cale să crească și mai rapid datorită volumului mare de importuri de carne, zahăr, produse lactate și produse oleaginoase.

Creșterile facturilor la import se estimează pentru toate categoriile de produse alimentare, cu excepția peștelui, pentru care creșterea cererii pe piața internă în multe țări în curs de dezvoltare este din ce în ce mai mult satisfăcută de o creștere puternică în sectorul de acvacultură local.

Prețurile globale ale produselor alimentare au crescut pentru prima dată în trei luni în luna mai, când Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare – a atins în medie 172,6 puncte în cursul lunii, fiind cu 2,2% mai mare decât în aprilie și cu aproximativ 10% mai mare decât în mai 2016.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente: cereale, uleiuri vegetale, produse lactate, carne și zahăr. În luna mai au fost raportate prețuri în creștere la toate grupele, cu excepția zahărului.

Rezerve optimiste pentru majoritatea produselor alimentare

Raportul Perspective în Alimentație oferă previziuni noi privind pieţele principalelor grupe de produse alimentare.  Acestea par a fi bine aprovizionate la nivel global, chiar dacă pot exista divergențe regionale sau naționale.

Prețurile internaționale pentru grâu ar trebui să rămână stabile, în special în prima jumătate a sezonului, în timp ce producția record de cereale grosiere va păstra o concurență intensă printre principalii exportatori. Consumul de orez este, de asemenea, previzibil să rămână consistent, deși rezervele ar putea scădea, pe măsură ce unii exportatori își reduc stocurile publice.

Producția de semințe oleaginoase la nivel mondial este de așteptat să atingă un nivel record în anul 2016/17, în principal din cauza nivelurilor mari de randament la soia, permițând reînnoirea stocurilor globale. Primele date indică o piață bine aprovizionată inclusiv în 2017/18, care va contribui la determinarea prețurilor.

Potrivit raportului, creșterea producției mondiale de carne va stagna pentru al treilea an consecutiv, în principal datorită declinului anticipat al Chinei, care va crește importurile din Statele Unite și Brazilia.

Între timp, producția mondială de lapte este de așteptat să crească cu 1,4% în 2017, fiind condusă de o expansiune rapidă în India.

Raportul Perspective în Alimentație oferă, de asemenea, o analiză a impactului pe care l-ar fi  avut lichiditățile asupra creșterii şi scăderii prețurilor la materiile prime în ultimii 20 de ani. Potrivit analizei, condițiile de creditare globale influențează prețurile de referință la porumb, soia și grâu.

Ultimul Raport privind oferta şi cererea de cereale al FAO, a anticipat o scădere de 2,2% a producției mondiale de grâu față de anul trecut, aproape compensată de o creștere de 1,4% a producției globale de porumb, condusă de America de Sud și Africa de Sud, cu o creștere de 0,7% a producției mondiale de orez.

În timp ce producția globală de cereale este acum estimată să scadă cu 0,5%, până la 2 594 milioane de tone, FAO în previziunile sale pentru luna mai prezintă o scădere în utilizarea globală a cerealelor la 2 584 milioane de tone.

Deoarece cererea este estimată să scadă mai jos de nivelul producției, stocurile de cereale se vor menţine la 703 milioane de tone la sfârșitul sezoanelor din 2018, în creștere marginală față de nivelul record preconizat pentru acest an.

Previziunile referitoare la stocuri reflectă mișcări substanțiale în China – care își reduce stocurile de cereale grosiere în timp ce adaugă la rezervele sale de grâu și orez – dar imaginea generală este una predominată de reserve masive.

Distribuie articolul: