Home » Noutăţi. Новости » A fost lansat Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova
A fost lansat Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova

A fost lansat Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova

Distribuie articolul:

Sistemul Informaţional Automatizat Registrul Vitivinicol (RVV) – rvv.gov.md, a fost transmis de către dezvoltatori în posesia autorităţilor moldoveneşti şi a început înregistrarea unităţilor vitivinicole din ţară în regim online. Actul de acceptanţă privind transmiterea RVV a fost semnat în data de 6 Aprilie 2017, de către părţile implicate în realizarea proiectului: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), Centrul Informațional Agricol și Institutul Central de Testare în Agricultură (Cehia).

RVV este un sistem de trasabilitate coerent, care va asigura transparenţa întregului proces tehnologic, de la struguri marfă până la distribuirea produsului finit, mărind astfel competitivitatea vinurilor autohtone şi ajutând producătorii locali să se extindă atât pe piaţa internă, cât şi pe cele externe.

În urma semnării, ONVV a devenit deţinătorul dreptului de administrare a RVV în format electronic şi a demarat procedura de completare a registrului. Dacă până în prezent informaţiile despre sectorul vitivinicol erau colectate pe suport de hârtie, acum viticultorii şi vinificatorii au posibilitatea de a depune cererile de înregistrare şi declarațiile în regim online la rvv.gov.md sau se pot prezenta la sediul ONVV pentru includerea în registru.

Vladimir Grosu, director adjunct, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: „Registrul Vitivinicol” (RVV) va conţine informaţii detaliate despre toţi producătorii de struguri şi procesatorii vinicoli, făcând posibilă identificarea originii produselor pe bază de must şi vin, în special a celor cu indicaţie geografică protejată (IGP) şi cu denumire de origine protejată (DOP), în tot lanţul procesului de producere-comerţ: viticultor, producător de vin, distribuitor, vânzător, exportator. Asigurând trasabilitatea produselor vitivinicole autohtone, RVV va funcţiona ca un garant al calităţii Vinului Moldovei cea ce va permite producătorilor devină mai competitivi la aceesarea noilor pieţe de desfacere. În plus, crearea bazei de date cu informații complete este necesară pentru elaborarea de politici de dezvoltare durabilă și pentru administrarea eficientă a sectorului vitivinicol.”

Programul software pentru RVV a fost elaborat de către compania „TENDER SYSTEM” s.r.o. (Cehia) şi finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, fiind construit după schema de funcţionare a Registrului Vitivinicol din Cehia, lansat acum mai bine de 10 ani.

Despre Registrul Vitivinicol

Registrul Vitivinicol (RVV) este destinat tuturor viticultorilor şi vinificatorilor care deţin parcele viticole de producţie-marfă mai mari de 0,15 ha cu soiuri de struguri de masă şi pentru vin. RVV va conţine informaţii detaliate despre plantaţiile şi unităţile vinicole, făcând posibilă identificarea produselor vitivinicole, inclusiv a celor cu indicaţie geografică (IG) şi cu denumire de origine protejată (DOP), în tot lanţul procesului de producere – comerţ: viticultor, producător de vin, distribuitor, vânzător, exportator. Înscrierea viticultorilor şi vinificatorilor în RVV este obligatorie, excepţie făcând agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu. Cei care nu se vor înscrie în Registrul Vitivinicol riscă să le fie aplicate sancţiuni administrative, să nu poată obţine orice tip de subvenţii din fondurile subvenţionării de stat şi chiar să fie în imposibilitate de a-şi comercializa strugurii destinaţi fabricării vinurilor. Fondurile necesare implementării Proiectului de creare şi ţinere a Registrului Vitivinicol au fost alocate de către Agenţia Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) şi de partenerul strategic al ONVV, Proiectul de Competitivitate din  Moldova.

Distribuie articolul: