Home » Erbicide » Manual Clearfield pentru floarea-soarelui (V). Sistemul de productie Clearfield (pe scurt)
Manual Clearfield pentru floarea-soarelui (V). Sistemul de productie Clearfield (pe scurt)

Manual Clearfield pentru floarea-soarelui (V). Sistemul de productie Clearfield (pe scurt)

Distribuie articolul:

Sistemul de productie Clearfield® pentru floarea-soarelui (pe scurt):

  • Hibrizi performanţi, stabili genetic şi variaţi pentru un bun management al riscului
  • Erbicidul Pulsar® 40 – soluţia completă împotriva buruienilor (inclusiv a celor dificile: Cirsium, Xanthium, Sorghum din rizomi, Setaria) şi a tuturor raselor de Orobanche; o singură aplicare
  • Fără probleme în rotaţia culturilor (cu condiţa respectării intervalului de semănat menţionat în recomandările de utilizare a produsului.)
  • Eficienţa dovedită în România, cu producţii mari şi profituri considerabile pentru fermieri.

Planul de management al sistemului Clearfield® cu privire la hibrizii de floarea-soarelui toleranţi la erbicide

Sistemul de producție Clearfield® reprezintă o soluţie inovatoare de combatere a buruienilor pentru cultivatorii de floarea-soarelui din Europa. Compania BASF este hotărâta să mențină pe termen lung sustenabilitatea, eficienţa şi beneficiile agronomice ale cultivatorilor. Pentru a asigura eficienţa acestei tehnologii, cultivatorii trebuie să acorde o atenţie sporită următoarelor aspecte:

  • Managementul rezistentei buruienilor
  • Controlul samulastrei de floarea-soarelui în rotaţia culturilor;
  • Alte aspecte menţionate mai jos.

Managementul rezistenţei buruienilor

Erbicidul Pulsar® 40 face parte din grupa de erbicide inhibitoare ALS, ca toate erbicidele sulfonilureice. Utilizarea exclusivă şi repetată pe acelaşi teren a acestor erbicide, poate duce la apariţia rezistenţei buruienilor faţă de acest tip de erbicide.

O abordare integrată a controlului buruienilor, care include folosirea erbicidelor, rotaţia culturilor şi lucrări agrotehnice, reprezintă o modalitate de a întârzia sau evita apariţia rezistenţei buruienilor la erbicide.

Producătorii de floarea-soarelui care utilizează sistemul Clearfield® trebuie să protejeze şi să prelungească eficacitatea acestei tehnologii, prin aplicarea cerinţelor specifice şi a recomandărilor menite să împiedice apariţia rezistenţei buruienilor.

Recomandarea principala este utilizarea rotaţiei culturilor. Odată cu aceasta are loc şi rotaţia erbicidelor cu mod diferit de acţiune, pentru a evita utilizarea produselor cu un mod similar de acţiune pe acelaşi teren:

  • NU folosiţi pe aceeaşi parcelă, în mod exclusiv, mai mult de două erbicide care inhibă ALS în decursul 4 ani. Când este posibil, se recomandă alternarea erbicidelor sau folosirea amestecurilor de erbicide cu moduri de acţiune diferite/multiple asupra speciilor de buruieni vizate.
  • Cultivaţi întotdeauna floarea-soarelu Clearfield® în rotaţie cu alte culturi ce nu folosesc produse specifice Clearfield®, cum ar fi: grîu/porumb/floarea-soarelui, în cadrul rotaţiei se pot aplica erbicide cu diferite moduri de acţiune si lucrări mecanice de control al buruienilor. De asemenea, rotaţia are şi alte efecte agronomice favorabile deoarece reduce presiunea bolilor şi dăunătorilor la floarea-soarelui.

floarea-soarelui-clearfield-14

Combaterea samulastrei de floarea-soarelui cultivată în sistemul Clearfield® 

  • Este obligatorie distrugerea samulastrei de floarea-soarelui Clearfield®. Plantele provenite din samulastra de floarea-soarelui Clearfield® nu trebuie să ajungă să formeze seminţe, nici în parcelele dumneavoastră şi nici în afara lor.
  • Samulastra de floarea-soarelui Clearfield® poate fi controlată de către toate erbicidele omologate la momentul respectiv pentru planta de cultură, cu eventuala excepţie a erbicidelor sulfonilureice, unde controlul ar putea fi nesatisfăcător, din cauza apariţiei fenomenului de toleranţă încrucişată.
  • Curăţaţi echipamentul de recoltare pentru a evita infestarea accidentală a altor parcele.

Recomandări de administrare durabilă a sistemului Clearfield®

Floarea-soarelui Clearfield® trebuie introdusă în rotaţie cu alte culturi care nu aparţin sistemului Clearfield® (cereale/porumb).

Utilizaţi alternativ erbicide cu mod diferit de acţiune, odată cu rotaţia culturilor. Combateţi samulastra de floarea-soarelui Clearfield® în cultura postmergătoare.

Respectaţi dozele de erbicid recomandate pe etichetă, asigurând astfel cea mai eficientă combatere a buruienilor.

Pentru detalii suplimentare contactaţi reprezentanţii BASF.

floarea-soarelui-clearfield-15

Glosar

Adjuvant. Substanţe sau preparate care se administreaza cu un produs de protecţie a plantelor şi care măreşte eficacitatea sau alte proprietatiale acestuia.

Amestec în rezervor. Amestecul a două sau mai multe pesticide sau substanţe chimice în rezervorul maşinii de stropit, in momentul aplicarii.

Aplicare înaintea semănatului. Aplicare pe suprafaţa solului înaintea însămânţării sau plantarii.

Codul BBCH. O scara standardizată a stadiilor de creştere a plantelor, realizată de BASF, BAYER, Ciba-Geigy şi Hoechst, numită sistemul decimal BBCH. Oferă o abordare exacta şi simplificată pentru a descrie stadiile de creştere ale plantelor.

Doză. Cantitatea de produs comercial aplicat pe unitate standard pe suprafaţă sau o altă unitate de tratament.

Erbicid rezidual. Un erbicid care rămâne activ o perioadă de timp în sol, până la descompunerea în elemente componente ce nu sunt toxice pentru plantule sau plante. Durata de activitate (persistenţa) depinde în principal de natura chimică a erbicidului, dar poate fi influenţată şi de ploi, pH-ui solului şi temperatură. Persistenţa erbicidelor trebuie luată în considerare atunci când se planifică rotaţia culturilor.

Erbicid translocat. Un erbicid transportat în interiorul plantei. Erbicidele translocate pot fi transportate prin floem sau prin xilem, dar termermenul este în general folosit într-un sens ceva mai restrictiv cu referire la erbicidele transportare prin floem, de exemplu, de la frunze spre punctele de creştere ale rădăcinilor și tulpinilor (lăstarilor).

Erbicid sistemic. (vezi erbicid translocat)

Floem. În plantele vasculare (cu ţesuturi conducătoare liberolemnoase), floemul (vasele liberiene) este ţesutul viu care transportă seva elaborată, în specpecial glucide, către toate părţile plantei, acolo unde este nevoie. În copaci, floemul este o componentă a scoarţei, de unde şi denumirea, derivată din termenul grecesc pentru «scoarţă».

Încorporat înaintea semănatului (PPI). Aplicat și încorporat în sol înaintea însămânţării sau plantării.

Postemergent (POST). Aplicat după răsărirea buruienilor sau a plantelor de cultură.

Preemergent (PRE). Aplicat înainte ca buruienile sau cultura să răsară.

Reziduuri. Una sau mai multe substanţe prezente în plante sau în produse vegetale, în produse de origine animală comestibile, în apa potabilă sau existentă în altă parte mediu, şi rezultate din utilizarea unui produs fitosanitar, inclusiv metaboliţii, produsele de degradare sau de reacţie ale acestora.

Substanţă activă (s.a.) Substanţă, inclusiv microorganism, care exercită o acţiune generală sau specifică împotriva organismelor dăunătoare sau asupra plantelor, a unor părţi ale acestora sau asupra produselor vegetale.

Xilem. Xilemul (vasele lemnoase) este ţesutul care transportă seva brută din rădăcină. Cuvântul este derivat din termenul grecesc xulon “lemn”, “cherestea”. Aceasta este o alegere adecvata, de vreme ce xilemul este format din celule cu pereţi lignificati. Xilemul este unul din cele două ţesuturi conducătoare majore din plante, celălalt fiind floemul. Xilemul transportă în principal apă şi ioni anorganici, dar şi un număr redus de substanţe organice.

Pentru informaţii suplimentare: 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Suport tehnic:

Ştefan Marandici (culturi speciale): 0 605 31 116

Distribuie articolul: