Ucraina, a interzis exportul de îngrăşăminte, pe fondul efectelor invaziei Rusiei, a anunţat sâmbătă Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.
Săptămâna trecută, Ucraina déjà interziseră exportul unor produse agricole de bază şi a introdus licenţe pentru exporturile sale cheie – grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.
„Cabinetul de Miniştri introduce o cotă zero pentru exportul de îngrăşăminte minerale, ceea ce înseamnă o interzicere a exporturilor de îngrăşăminte Ucraina”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii ucrainean.
Instituţia precizează că interdicţia va ajuta la „menţinerea echilibrului pe piaţa internă” şi se aplică îngrăşămintelor complexe NPK (azot, fosfor şi potasiu).
În mod tradiţional Ucraina începe campania agricolă de primăvară la finalul lunii februarie sau în martie. Fermierii spun că vor începe să cultive în zonele sigure de îndată ce vor putea.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri fermierilor ca în pofida invaziei ruse să facă eforturi pentru a menţine nivelul producţiei de cereale, pentru a evita o criză în aprovizionarea cu alimente.
Ucraina este adesea considerată unul dintre grânarele Europei. Pe plan mondial este al cincilea exportator de grâu şi lider global la exportul de ulei de floarea soarelui.
Sindicatul producătorilor din agricultura ucraineană a informat săptămâna trecută că fermierii probabil vor reduce în 2022 suprafeţele cultivate cu seminţe de floarea soarelui, rapiţă şi porumb, înlocuindu-le cu cereale – hrişcă, ovăz şi mei.
Înainte de invazie autorităţile ucrainene estimau că ar putea exporta peste 60 de milioane de tone de cereale, inclusiv 33 de milioane de tone de porumb şi 23 de milioane de tone de grâu, în sezonul iulie 2021-iunie 2022.
Până la 23 februarie, cu o zi înainte de începerea invaziei, Ucraina exportase 43 de milioane de tone de diverse cereale, în sezonul 2021/2022 a anunţat Ministerul Agriculturii din Ucraina.