Home » Analitica. Аналитика » Care va fi prețul grâului în 2019?
Care va fi prețul grâului în 2019?

Care va fi prețul grâului în 2019?

Distribuie articolul:

Cotațiile la grâu continuă să dea emoții fermierilor care se întreabă cum vor evolua bursele la intrarea în noul an. Actualmente, grâul se menține la un preț bun de peste 200 de euro pe tonă la Bursa din Paris. El scade însă sub acest prag pentru recolta de anul viitor.

Sfîrșitul lunii decembrie găsește grâul la un preț bun pentru cantitățile care se contractează acum cu livrare în anul viitor. Grâul la bursa MATIF din recolta 2018 are un preț de peste 200 de euro pe tonă, încheind ziua de marți, 18 decembrie, la 207,25 euro (235,90 USD) pe tonă pentru contractele cu livrare în martie 2019.

Și grâul american SRW a înregistrat marți cotația de 195,75 de dolari pe tonă, una din  cele mai mari valori atinse în ultimele luni. Creșterea puternică din ultimul timp a prețului grâului pe bursa de la Chicago a fost susținută de date foarte bune despre ordinele de export în SUA.

Pentru grâul contractat acum și livrat în mai 2019, prețul la Bursa de la Paris s-a închis săptămîna trecută la 207,75 de euro pentru tona de cereale din recolta acestui an.

Prețul grâului din 2019 coboară însă sub pragul de 200 de euro pe tonă. Contractele futures încheiate acum pentru grânele livrate în luna septembrie anul viitor se semnează la Bursa de la Paris la un preț de 190,50 de euro pe tonă. Prețul pentru grâu din 2019 la bursa  MATIF, livrat în decembrie anul viitor, se contractează în avans cu o cotație de 192,25 euro pe tonă.

În perioada următoare nu sunt așteptate schimbări importante la prețul grâului. De regulă, perioada sărbătorilor de iarnă este marcată de o ”liniște” pe piața cerealelor din Uniunea Europeană, la fel și imediat după Anul Nou.

Prețul de peste 200 de euro pe tonă, cu care grâul ar putea intra în 2019, dă speranțe fermierilor care au stocat cerealele și care pot negocia un preț mai bun la acest moment, mai ales având în vedere probleme cu răsărirea culturilor de toamnă.

Distribuie articolul: