Marii cumpărători mondiali de grâu şi-au redus achiziţiile în avans din cauza prețurilor mari care fluctuează. Această decizie îi va face, totuși, mai vulnerabili la potențialele explozii ale prețurilor. La acest moment sunt luate în calcul mai multe scenarii extreme pentru prețul grâului la nivel mondial, cu impact și pentru piața din Republica Moldova.
Marii cumpărători de grâu din Asia și Orientul Mijlociu fac, în acest moment, achiziții în prealabil pentru o perioadă scurtă, de doar 2-3 luni. Acest lucru i-a făcut pe analiști să ridice din sprâncene, în condițiile în care cantitățile de grâu erau achiziționate în avans pentru aproximativ 6 luni.
În condiții obișnuite, consumatorii simt creșterea prețurilor abia în câteva luni deoarece firmele care se ocupă cu procesarea grâului dispuneau de suficiente stocuri și puteau face față volatilității prețurilor, conform reuters.com.
Cu toate acestea, consumatorii, în special cei din ţările puțin dezvoltate, vor resimţi brusc impactul exploziei preţurilor, în contextul în care condiţiile stocurile se reduc şi există mai puţine livrări contractate în avans.
„Procesatorii de grâu şi utilizatorii finali au devenit mai conservatori în achiziţiile lor din cauza volatilităţii pieţei. Preţurile pe piaţa cu amănuntul rămân ridicate şi inflaţia alimentelor este o problemă foarte serioasă”, a precizat Phin Ziebell, economist la National Australia Bank.
Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Chicago au atins un nivel record în luna martie a anului trecut
Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Chicago au atins niveluri record în luna martie a anului trecut, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina, un mare exportator mondial de grâu. În plus condițiile meteo nefavorabile din alte regiuni producătoare au dus la diminuarea livrărilor
Între timp cotaţiile futures au scăzut cu 48%, dar preţurile la contractele cu livrare fizică sunt ridicate în continuare, pe fondul incertitudinilor cu privire la evoluţiile din zona Mării Negre precum şi cu privire la recolta de grâu din SUA.
În momentul actual, grâul rusesc cu livrare în Asia de Sud-Est se vinde cu aproximativ 340 de dolari/ tona. Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, grâul din zona Mării Negre se vindea în Asia cu 260 de dolari/tonă, a subliniat Ole Houe, director la firma de brokeraj agricol IKON Commodities din Sydney.
Peste trei luni, prețurile ar putea să mai scadă
Din cauza preţurilor ridicate, cumpărătorii nu sunt dispuși să își asume riscul de a achiziționa grâu pentru nevoile viitoare, chiar dacă acest lucru îi expune la posibilitatea unor preţuri şi mai ridicate dacă livrările se vor rări, conform lui Ole Houe.
„Există suficient grâu disponibil din regiunea Mării Negre şi din Australia şi preţurile ar putea să scadă peste trei luni. Dar dacă Rusia va opri exporturile, lucrurile se vor schimba în mod dramatic, şi tona de grâu ar putea să se scumpească cu 50 de dolari. Pentru cumpărători, se pare că aşteptarea oferă recompense mai mari decât asumarea de poziţii forward”, a spus Ole Houe, potrivit sursei menționate.
Analiștii spun că firmele de morărit şi alţi cumpărători de grâu îşi reduc stocurile de grâu. Datele Departamentului american al Agriculturii (USDA) pun în vedere faptul că stocurile globale de grâu pentru anul agricol care se va încheia în luna iunie 2023 sunt prognozate să scadă până la 269,34 milioane de tone, de la 276,70 milioane tone în urmă cu un an.
Conform USDA, stocurile de grâu ale Egiptului, care este cel mai mare importator mondial, ar urma să scadă până la 3,4 milioane de tone la finalul lunii iunie, cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani.
Totodată, stocurile din India, al doilea cel mai mare consumator mondial, sunt estimate să ajungă în luna iunie la 12,6 milioane de tone, mai puţin de jumătate faţă de nivelul stocurilor în urmă cu doi ani.