Home » Analitica. Аналитика » Prețul orzului este în creștere ușoară. Scăderea producției din Franţa și Germania susține piața
Prețul orzului este în creștere ușoară. Scăderea producției din Franţa și Germania susține piața

Prețul orzului este în creștere ușoară. Scăderea producției din Franţa și Germania susține piața

Distribuie articolul:

Primele date privind recolta de orz în statele UE, Ucraina și Federația Rusă indică faptul că randamentul mediu este mai mic decât anul trecut.

Pe fondul scăderii randamentelor şi a calităţii, dar mai ales datorită cererii active de export se observă o tendinţă de creştere a preţului orzului. Preţul mediu UE pentru orz a fost în iunie de 183,56 euro/tonă, aproape la jumătate faţă de maximul atins în luna mai 2022 (362,4 euro/tonă).

În prima săptămână din iulie, preţul orzului era: Constanţa – 164 euro/tonă; Germania: 176,00 – 178,00 euro/tonă, la poarta fermei; Ucraiana: 160-163 USD/tonă cu livrare la porturile de la Marea Neagră;

Mai puțin orz în Franţa

Recolta de orz a Franţei s-ar putea situa la 11,3 milioane de tone, în scădere cu 8% față de 2023 și cu 4,8% față de media ultimilor cinci ani. Recolta de orz de iarnă este estimată la 8 milioane de tone, semnificativ mai mică față de 2023 (–17,2%) din cauza scăderii suprafeței cultivate (–8,7%) și a randamentului (–9,3%). În schimb, producția de orz de primăvară se estimează că „va crește cu 26,1% pentru a ajunge la 3,3 milioane de tone. Această creștere se datorează extinderii suprafeței cultivate (+28,8%), chiar dacă randamentul este în scădere (–2,1%)”, aşa cum arată datele Agreste – Agenţia pentru statistică şi prognoză a Ministerului Agriculturii din Franţa. Suprafaţa cultivată cu orz de primăvară este de cca. 577 mii de hectare, iar prima estimare a randamentului este de 5,66 tone/ha.

Producţie redusă de orz în Germania

Campania de recoltat la orzul de iarnă este în plină desfășurare în Germania şi mulți fermieri raportează recolte sub medie, aşa cum relatează Asociația Agricolă din Rhen (RLV). Conform estimărilor inițiale prudente, recoltele sunt de cca. 8,3 tone/ha, cu mai mult de 10% sub nivelul mediu obţinut anii trecuţi. La foarte mulţi fermieri producţia variază între 5 și 9,7 tone/ha, ceea ce conduce spre un randament mediu de cca. 7,3 tone/ha, semnificativ mai redus decât anul trecut când s-au realizat 8,6 tone/ha. Calitatea recoltei a avut de suferit, greutatea hectolitrică fiind, de asemenea, sub medie în acest an și ajunge de obicei la mai puțin de 60 kg/hl. Prețurile pentru orz în Germania sunt între 176,00 și 178,00 euro/tonă, la poarte fermei. Încă din toamna anului 2023, condițiile nefavorabile din perioada de semănat au întârziat răsărirea culturilor după care, condițiile umede din timpul fazelor de creștere și maturare au condus la fluctuații semnificative ale producției și calității orzului în Germania.

Randament în scădere şi în Rusia

În Federația Rusă, până la 3 iulie, au fost recoltate 2,79 milioane de tone de orz de pe 672,1 mii hectare (sau 8,6% din suprafața cultivată), cu un randament mediu de 4,15 tone/ha, cu 5,5% mai puţin decât anul trecut. Pe măsură ce campania de recoltarea avansează, de la sud spre nord, randamentul mediu săptămânal a scăzut cu 23%. Scăderea suprafeței cultivate și a randamentului la orz în Federația Rusă va reduce potenţialul de export pe piaţa internaţională.

Preţul orzului în Ucraina

Până pe 5 iulie, în Ucraina s-au recoltat 1,56 milioane tone de orz de pe 402,7 mii de hectare, (cca. 32% din suprafața cultivată), cu un randament mediu de 3,87 tone/ha, în timp ce anul trecut la aceeaşi dată erau treierate 805 mii de tone, de pe 235 mii de hectare (sau 16% din suprafața cultivată), cu un randament mediu de 3,43 tone/ha. Traderii au contractat inițial noua recoltă de orz la 7.700-7.850 UAH/tonă, după care au scăzut prețurile la 7.100-7.200 UAH/tonă.

De la începutul campaniei de recoltare, pentru că producătorii şi-au redus vânzările şi pentru a acumula loturile necesare pentru export, comercianții au fost nevoiți să majoreze prețurile. În această săptămână, orzul este plătit cu 7400-7600 UAH/tonă, echivalentul a 160-163 USD/tonă cu livrare la porturile de la Marea Neagră. De la începutul actualului sezon (1 iulie), Ucraina a exportat doar 7.000 de tone de orz, comparativ cu 65.000 de tone în aceeaşi perioadă a sezonului trecut.

Crește cererea de orz de bere în Ucraina în defavoarea orzului furajer, iar prima pentru calitate devine tot mai semnificativă.

Distribuie articolul: