Primele prune moldovenești, din recolta anului 2020, a ajuns în Italia. Agarista Agricola SRL, membră a Asociației Moldova Fruct, este întreprinderea care a efectuat acest export.
„Este un rezultat al eforturilor susținute în cadrul programului de mentorat la export pe piața UE, implementat de Moldova Fruct, finanțat de Corporația Financiară Internațională și CBI-Olanda în cadrul proiectului: „Reforma Climatului Investițional în R.M.”. Grație acestui program, mai multe companii, membre ale Asociației Moldova Fruct și-au construit strategii de marketing, implementează standarde de calitate, iar pe această cale au reușit să acceseze noi piețe”, spune Adrian Cojocaru, specialist marketing Moldova Fruct.
„Scopul programului nostru este să „înarmăm” companiile agricole moldovenești cu instrumentele necesare atât teoretice cât și practice pentru accesarea piețelor înalt competitive din UE. Și foarte mult ne bucurăm când vedem primele succese în acest sens, care ne conving că cunoștințele și abilitățile noi obținute în cadrul programului sunt aplicate în practică de către companii și aduc rezultate frumoase și sperăm, de lungă durată”, relatează Felicia Pricop, specialist agribusiness în cadrul IFC.
„Contactul cu importatorul l-am stabilit cu ajutorul Asociației Moldova Fruct. Am transmis oferta noastră de prune și a fost acceptată. Din start am fost întrebați dacă deținem certificat GlobalG.A.P. și produs calitativ, cu fermitatea necesară și dacă se încadrează în normele maximale de reziduuri. Noi am prezentat rezultatele de laborator și am demonstrat că putem furniza prune de calitate. Am reușit să livrăm primul camion de prune și am avut solicitare de a mai livra alte 20 tone, care la sfârșitul săptămânii vor ajunge în Italia”, a declarat Diana Vlasiuc, manager dezvoltare în cadrul Agarista Agricola SRL.
Managerul spune că nu au avut cerințe specifice față de ambalaj, au fost acceptate prunele în lădițe de 10 kg, iar prețul de comercializare este unul bun.
Importatorul italian este mulțumit de calitatea fructelor recepționate și este interesat să viziteze producătorii de fructe din Moldova într-o misiune. Cumpărătorul spune că ar fi interesat și de cireșe moldovenești pentru sezonul următor.
„Anul acesta facem câteva achiziții de probă, este vorba de câteva camioane cu prune, din anul următor am dori să lucrăm cu producătorii moldoveni în bază de program”, a spus importatorul din Italia. Comerciantul deține o piață agricolă și un magazin în care vinde fructe și legume. Intenționează să achiziționeze volume mici de fructe, dar dorește să aibă livrări stabile cu calitate garantată, inclusiv din Moldova.
Agarista Agricola SRL are experiență de comercializare a fructelor pe piața UE, după ce în sezonul trecut a exporat 200 tone de prune în Germania.
„Pentru Germania noi suntem o alternativă în perioada în care ei nu au de unde acoperi cererea. Încercăm să gândim strategic și să creăm relații cu cumpărători din diferite țări. Avem un produs calitativ și putem face față cerințelor de pe diferite piețe. Anul acesta am livrat un camion de prune în Germania. Din luna octombrie încep de fapt vânzările de prune din frigider, în baza prețului vom decide unde comercializăm”, menționează Diana Vlasiuc.